Az Európai Bíróság véleménye szerint az egységes európai szabadalmi bíróságról szóló megállapodás tervezete nem egyeztethető össze az uniós alapszerződésekkel

Az Európai Bíróság 2011. március 8-án tette közzé véleményét az Európai és Európai Uniós Szabadalmi Bíróságról (SZB) szóló nemzetközi megállapodás tervezetének az EU alapszerződéseivel való összeegyeztethetőségéről. Az Európai Bíróság elé tárt tervezet alapján az SZB - helyi, regionális és központi divíziókból felépülő - elsőfokú bíróságból és egy fellebbviteli bíróságból állna. Amennyiben uniós jogi aktusok értelmezésével vagy érvényességével kapcsolatos kérdés merül fel az SZB eljáró tanácsai előtt, az elsőfokú divízióknak lehetősége, a fellebbviteli bíróságnak pedig kötelessége lenne az Európai Bíróságához ún. előzetes döntéshozatali kérelmet intézni, ezek a határozatok pedig kötelező érvényűek lennének a SZB számára.

Az Európai Bíróság szerint azonban a megállapodás tervezet nem egyeztethető össze az EU-Szerződés és az EU Működéséről szóló Szerződés rendelkezéseivel. A vélemény szerint ugyanis azáltal, hogy a megállapodás „egy olyan nemzetközi bíróságnak ad kizárólagos hatáskört a magánszemélyek által indított keresetek jelentős részének elbírálására, amely az Unió intézményi és bírósági keretén kívül helyezkedik el”, „megfosztaná a tagállami bíróságokat az uniós jog értelmezésére és alkalmazására vonatkozó hatáskörüktől, valamint a Bíróságot attól a hatáskörétől, hogy előzetes döntéshozatali eljárás keretében megválaszolja az előbbi bíróságok által eléje terjesztett kérdéseket”. A vélemény kitér arra is, hogy az SZB olyan határozatai, amelyek esetlegesen sértenék az uniós jogot, nem képezhetnék kötelezettségszegési eljárás tárgyát, és kártérítési felelősséget sem keletkeztetnének a tagállamok irányában. A megállapodás a fentiekből következően „aránytalanul megváltoztatná a Szerződések által az uniós intézmények és a tagállamok részére megadott azon hatásköröket, amelyek alapvető fontosságúak magának az uniós jog jellegének megőrzését illetően”.

Az Európai Bizottság a véleményre reagálva közölte, hogy gondosan tanulmányozni fogja a Bíróság kifogásait, és az elnökséggel, valamint a tagállamokkal együttműködésben arra törekszik, hogy a lehető leghamarabb kidolgozzák az optimális megoldást.

A magyar elnökség képviseletében a Versenyképességi Tanácsot elnöklő Cséfalvay Zoltán, az NGM államtitkára sajtóközleményt adott ki, amelyben az európai szabadalmi rendszer megújítását nélkülözhetetlennek nevezte, a vélemény fényében pedig további erőfeszítéseket helyezett kilátásba az említett reform egyik pillérét alkotó bíráskodási rendszer létrehozatala érdekében. Hangsúlyozta, hogy a március 10-én meghozni kívánt határozat elfogadását, amely az egységes szabadalmi oltalom területén létrehozni kívánt megerősített együttműködésre adna felhatalmazást a 25 résztvevő tagállamnak, az Európai Bíróság véleménye nem érinti, az elnökség pedig mindkét vonalon folytatni fogja a munkát annak érdekében, hogy az egységes európai szabadalmi rendszer megszülethessen.

2011/03/09